Tanüzem - Tangazdaság

Alföldi ASzC Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola – Gorzsai Tangazdaság

Bemutatás

Gyakorlati képzésünk fő helyszíne a dinamikusan fejlődő Gorzsai tanüzemünk, mely jó lehetőséget biztosít a mezőgazdasági technikus, az állattenyésztő- és állategészségügyi technikus, a mezőgazdasági gépész, a gazda, az állattartó szakmunkás, valamint a parképítő és fenntartó technikus tanulóink gyakorlati képzésére. Diákjaink aktívan vehetnek részt az állattartás, a növénytermesztés és a kertészet munkálataiban.

Utóbbi években felújításra kerültek a szociális helyiségek, a tanműhely felszereléssel együtt, valamint a géptároló helyek.

Állattartás

Tanüzemünkben főleg Holstein-fríz tejelő szarvasmarhákat tartunk. A teheneket 3 állásos fejőházban fejjük, a termelt tej eladásra kerül. Elsődleges célunk, hogy tanulóink készség szintjén elsajátítsák a fejési munkafolyamatokat. Az elletés és a borjúnevelés szakaszait is tanulmányozhatják diákjaink. Az utóbbi években felújításra került a fejőház és a tejház is, valamint a tehenek karámrendszere.

A juhtenyésztés iránt érdeklődő tanulóink a juhállomány révén megismerhetik a napi gondozás, nyírás, körmölés munkafolyamatait. Tanüzemünkben helyet kapott egy kisbéri félvér kanca is tanulóink nagy örömére, hiszen a fiatalok között nagyon sokan érdeklődnek a lótenyésztés, lótartás iránt.Bemutató jelleggel tartunk hízósertéseket és broiler csirkéket is.

Állattenyésztő- és állategészségügyi technikus tanulóink számára a tanüzemben kialakítottunk egy bonctermet is.

Növénytermesztés

Több mint 60 hektáron folytatunk szántóföldi növénytermesztést. Fő célunk a tanüzem állatállományának ellátása takarmánnyal. Legnagyobb területen termesztett növényeink az őszi búza, tritikale, kukorica, napraforgó és lucerna.

Terményeink egy részét saját tárolónkba helyezzük el, ahol egy új takarmánykeverő géppel készítjük el az állatállománynak szükséges abraktakarmányokat.

Kertészet

2020 nyarán az önkormányzattól iskolánk használatába visszakerült egy szaporító fóliaház és 7 termelő fóliasátor. Ezek felújítása jelenleg is zajlik. Várhatóan a termelés a tavaszi időszakban fog beindulni. Terveink szerint elsősorban zöldségnövények termesztésével fogunk foglalkozni az oktatáshoz kapcsolódóan.

Az utóbbi években telepítésre került egy fél hektáros gyümölcsös, mely állandó gyakorlási lehetőséget jelent a diákoknak.

Géppark

Dinamikusan fejlődő gépparkunk biztosítja a tanüzem munkáinak gépi elvégzését.Az utóbbi években beszerzésre került többek között egy MTZ 130 lóerős erőgép, egy szemenkénti és egy gabonavetőgép, több talajművelő eszköz (Güttler henger, váltvaforgató eke, szántóföldi kultivátor, műtrágyaszóró gép) és egy körbála készítő gép.

Térkép és elérhetőségek

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email