Múltidéző: A Gregus Máté középiskola digitalizált tablói

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Ennek a nagyszerű vállalkozásnak százak, ezrek örülnek majd. Rég elfelejtett osztálytársak, barátok láthatják viszont egymást a képeken – mondta Szilágyi László 2011 január végén.

Éppen 10 éve, hogy az azóta elhunyt Szilágyi László, úgy döntött rendbe hozza, feldolgozza és digitalizálja a Gregus Máté Mezőgazdasági középiskola valamennyi fellelhető tablóját.

Köztudott, hogy annak idején meghatározó volt a vásárhelyi fiatalok életében ez az iskola.

Az iskolában 1978-tól 2009-ig testnevelést és földrajzot tanító pedagógus az után határozta el a tablók megmentését, miután az iskolai összevonások miatt, a Gregus Máté Szakközépiskola az Andrássy úti épületéből a Kaszap utcai, volt Kossuth Zsuzsanna iskolába költözött.

A régi épület kiürítésekor a tablókat leszedték a falakról és egy részük az új tanintézménybe, (2015-től a Kossuth Zsuzsanna épületének eldózerolása után pedig az egykori József Attila Általános Iskola teljesen felújított épületének folyosóira), egy részük pedig raktárba került.

Sajnos, mint azt 2011-ben Vásárhelyi Híreknek elmondta, a gondatlan szállítás következtében több nagy tabló megsérült, de van olyan is amelynek eltört az üvege. Szerencsére, hosszú évtizedek szokása, hogy a nagytablóról kis kép is készült, így a sérült fotókat ezek segítségével lehetett kipótolni, majd digitalizálni.

Az egyik legnehezebb feladat, egy-egy úgynevezett kistablónak a megszerzése volt. Szilágyi László, aki egyébként a Mezőgazdasági Kar kollégiumának igazgatói tisztségét töltötte be, 2009-től kezdte a tablók összegyűjtését, javítását.

Ennek a nagyszerű vállalkozásnak százak, ezrek örülnek majd. Rég elfelejtett „mezgés” osztálytársak, barátok láthatják viszont egymást a számítógép monitorán – mondta 2011 január végén, amikor munkájának már kézzelfogható, pontosabban látható eredménye volt.

2014-ben bekövetkezett halála megszakította az általa kitalált, emlékeket felidéző, de helytörténeti szempontból is fontos misszióját.

Hozzá kell tenni, hogy 2009-től kezdődően sajnos egy viszonylag alacsony felbontású géppel fotózta a tablókat.

forrás (szöveg és képek): vasarhelyihirek.hu

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email