Kertészeti szaktechnikus

A kertészeti termelés a te fő ágazatod? Szerezz egy nagyon hasznos és ütőképes szakmát! …de vigyázz, mert ehhez sokat kell tanulni!

Kertészeti szaktechnikus OKJ 55 622 01

Kertészeti szaktechnikus tanfolyam, képzés – A szaktechnikus feladatai közé tartoznak a kertészeti ágazatokhoz (gyümölcstermesztés, szőlőtermesztés, zöldségtermesztés, dísznövénytermesztés) tartozó termesztési, forgalmazási, műszaki, gazdálkodási feladatok ellátása. Az ezekhez kapcsolódó munka- és környezetvédelmi feladatok megtervezése, a munkák elvégzése. A munkafolyamatok irányítása nagy- és kisüzemekben, árutermelő magánvállalkozásokban. Képes leszel a korszerű termesztéstechnológiai, ökonómiai és műszaki eljárások alkalmazásával a piac elvárásainak megfelelő minőségi termékek előállítására illetve forgalmazására. A szakma megszerzése után alkalmas leszel önálló vállalkozás indítására és működtetésére is. Középszintű vezetői illetve irányítói feladatokat tudsz majd ennek köszönhetően elvégezni.

A képzésnek köszönhetően olyan tudásra teszel szert, melynek birtokában képes leszel:

  • vállalkozást alapítani/működtetni/ megszüntetni, tervet készíteni, kalkulációt végezni, támogatásokat igényelni
  • előkészítő tevékenységet végezni, végeztetni illetve növényápolást végezni, végeztetni
  • eszközöket, gépeket használni, üzemeltetni és karbantartani illetve technológiai előírások szerint dolgozni, dolgoztatni
  • dokumentációkat használni, készíteni, készíttetni és irányítási, szervezési feladatokat ellátni
  • szaporító anyagot előállítani és dísznövény termesztési feladatokat végezni, végeztetni
  • gyümölcstermesztési feladatokat végezni, végeztetni illetve szőlőtermesztési feladatokat végezni, végeztetni
  • zöldségtermesztési feladatokat végezni, végeztetni és növényvédelmi feladatokat végezni, végeztetni
  • növénytermesztési feladatokat végezni, végeztetni és vetőmag termesztési feladatokat végezni
  • értékesítést végezni, végeztetni, végeztet illetve környezetkímélő gazdálkodást folytatni
  • munkája során betartani és betartatni a tűzvédelmi és munkavédelmi szabályokat és gondoskodni a környezetvédelmi szabályok betartásáról.

A képzés időtartama alatt a személyes megjelenések gyakorisága függ a tanuló előzetesen megszerzett tudásától, a szakmával kapcsolatos tapasztalataitól, amelyet  tudásszint-felméréssel ellenőrzünk. A felkészülést az oktatási intézmény központi rendszerén keresztül igénybe vehető tananyagok és tanórák is segítik. A tanfolyam kezdetekor tankönyv, ill. ajánlott irodalom vásárolható.

Jelentkezés feltétele:
– mezőgazdasági technikus OKJ végzettség
– egészségügyi alkalmasságról igazolás

A képzés során az alábbi témakörökből kapsz felkészítést: – gyümölcstermesztés; – szőlőtermesztés; – zöldségtermesztés; – dísznövénytermesztés.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email