Határtalanul 2023 - Erdély

Az utazás időpontja 2023. október 23 – 27.

A tervezett utazás előtt egy héttel kiosztottuk a szükséges dokumentumokat (szülői nyilatkozat, esetleges ételallergia nyilatkozat) a kiránduláshoz a tanulóknak. A beérkezett nyilatkozatok alapján felvettük a kapcsolatot Lőrinczi Lajos esperes úrral és egyeztettük a kiutazó létszámot. A Tiszabusz Plusz Kft. vezetőségével egyeztettük indulásunk helyszínét és időpontját. Az autóbuszvezetők Branovaczki Dániel és Papdi Tamás nagyon segítőkészek voltak, tanácsaikkal segítették a kirándulás sikerét.

Hétfő reggel 6.30-kor indultunk a hódmezővásárhelyi Aldi parkolójából, az országot a méhkeréki határátkelőnél hagytuk el. A határon semmilyen probléma nem volt, kb. fél óra alatt át is jutottunk Romániába.

A határ utáni első város Nagyszalonta volt, ahol megálltunk.Megnéztük Arany János emlékművét, és hajdani iskolájának helyszínét. Kívülről megcsodáltuk az Arany János Emlékmúzeumot.

A következő állomás Kolozsvár volt, ahol felvettük a kapcsolatot az idegenvezetőnkkel.

Kolozsváron megtekintettük a történelmi, kulturális és egyházi emlékhelyeket, felemelő látvány volt a Fő téren álló Szent Mihály templom és a Mátyás-szoborcsoport.

Az élményekben gazdag utazás után 19 óra körül érkeztünk meg Csehétfalvára. Vendéglátóink Lőrinczi Lajos esperes úr és felesége nagy szeretettel fogadtak minket. Hosszú utunk után elfoglaltuk felújított szálláshelyünket, ahol már kellemes meleg, befűtött szobák vártak ránk. A házak összkomfortosak, fűtésüket fatüzelésű kályhákkal valamint fatüzelésű központi fűtéssel oldották meg. A fürdőszobák igényesen kialakított zuhannyal ellátottak voltak, meleg vizünk folyamatosan biztosított volt.

Az első este, vacsora közben megbeszéltük az esperes úrral a házirendet, a napirendet, a kirándulásokat. Minden nap 8:30-kor reggeliztünk és 19:00-kor vacsoráztunk.

Kedden a reggeli után a Hargitára indultunk. Az odaérkezés után traktorral illetve pickuppal folytattuk utunkat. Gyalog sétáltunk fel a Madarasi Hargitára.Ez a Hargitai hegység és a Székelyföld legmagasabb hegycsúcsa. Csúcsáról gyönyörű kilátás nyílt a széles Hargita-fennsíkra.

A túra után a csoport visszatért a szállásra és szabad program mellett megismerték a falut. A mezőgazdasági szakirányú osztályoknak jó volt látni a legelőről hazaérkező teheneket.

Csíksomlyón megtekintettük a Szűz Mária kegytemplomot. A magyarság egyik legfontosabb zarándokhelye és kultúrtörténeti emléke ez. .A Szűz Máriát a kis Jézussal ábrázoló kegyszobor a templom legértékesebb része. A hársfából faragott alkotás 1515-1520 körül készülhetett reneszánsz stílusban. Utána végigsétáltuk a csíksomlyói búcsú útvonalát. A csíksomlyói búcsú a székelyek középkori eredetű fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től kezdődően mára már az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált.

A negyedik nap a reggeli után indultunk a Gyilkos-tóhoz. Odafelé útba ejtettük Farkaslakát. Farkaslakán megnéztük Tamási Áron sírját és a trianoni emlékművet. Tamási Áron sírja két cserfa között a templom mögött áll, síremléke egy kvarcitkő dombormű. A tanulók a faluban lévő vásárban a családjuknak ajándékot vásárolhattak.

Következő állomásunk a Békás-szoros volt. A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy a Hagymás-hegységben, a Békás patak völgyében. A szorost 1971-ben védetté nyilvánították, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része. Lenyűgözött bennünket a gyönyörű sziklák és a patak látványa. Utunk folytatásában a Gyilkos-tóhoz értünk, ami Hargita megye északkeleti részén található. Hatalmasat sétáltunk az üdülőtelepen. Megismerkedtünk a Gyilkos-tó legendájával, ami egy szerelmi történetet dolgoz fel. A tó szürkészöld színe olyan, mint a legendában szereplő Fazekas Eszter szemének színe.

Pénteken 8 órakor indultunk haza.

Az utazás egy kissé fárasztó volt, de rendkívül sok élménnyel tértünk haza. Az osztályok nagyon jól érezték magukat, és nagyon köszönjük Önöknek, hogy biztosították számunkra ezt a lehetőséget. Biztosak vagyunk benne, a társaságból többen vissza fognak térni erre a csodaszép területre.

  1. november 09.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email