Bulgáriai szakmai gyakorlat (2023.03.26.-04.15.)

Erasmus+ szakképzési mobilitási pályázat: Gregusos diákok várnai gyakorlaton

UTAZÁS, KÖZLEKEDÉS

Iskolánk 11. évfolyamos mezőgazdasági technikus tanulói szakmai gyakorlaton vettek részt Bulgáriában, Várna térségében. A diákok és kísérő tanáraikkényelmes autóbusszal tették meg a hosszú utat. A buszozás a három hét alatt mindennapos közlekedési eszközük volt, hiszen a gyakorlati helyre és a kulturális programokra egyaránt kisebb buszokkal jutottak el.

SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS

A csapat szálláshelye a Fekete-tenger partján található üdülőfaluban, Kranevóbanegy három szintes apartman házban volt. A bolgár nép vendégszeretetét már az érkezés napján megtapasztalhatták a diákok, hiszen az első esetétől kezdve finom meleg vacsorával várták bennünket és helyi édességeket is megkóstolhattuk.

Az étkező a ház udvarán lévő közösség helységben volt kialakítva, ahol tv és internet kapcsolat is a diákok rendelkezésére állt. Reggelire és vacsorára meleg ételt, ebédre a munkahelyen is könnyen elfogyasztható szendvicset fogyasztották jóízűen tanulóink. Sokszor kedveskedtek bundáskenyérrel, bacon szalonnával, halakkal, helyi sajtokkal és mindig jutott friss zöldség és gyümölcs is az asztalra.

SZAKMAI GYAKORLAT

A szakmai gyakorlatot a Kranevo térségében, 1860 hektáron gazdálkodó EcoAgro Kft.-nél töltötték a diákok.Minden hétköznap három helyszínen váltakozva segítették az ott dolgozók munkáját és szereztek újabb szakmai ismereteket. A tanulók betekintést nyertek a szőlő különböző metszési módjaiba,az alma- és cseresznye ültetvényekenaz öntözőrendszer telepítésében és karbantartásában vehettek részt. A fogadó szervezet szarvasmarha telepén az Angushúsmarha fajta mélyalmos tartástechnológiájával, szaporításával, mindennapos ápolási és takarmányozási feladataival gyarapították tudásukat. A fűtött fólia sátrakban a kígyóuborka termesztéséhez hozzátartozó kötözés és hajtásirányítás mellett, a szedési és osztályozási munkálatokban is bekapcsolódtak diákjaink. Dísznövények közül dália, bársonyvirág, petúnia és muskátli gondozásában, szaporításában és ültetésében is sokat segítettek az ott dolgozóknak, amit a munkások a bolgárok jellegzetes uborkalevesével, a taratorral háláltak meg nekik. A három hét eltelte után az EcoAgro Kft. vezetője a diákok szorgalmas munkáját saját termékeiből álló ajándékcsomaggal is megköszönt.

KULTURÁLIS PROGRAMOK, LÁTNIVALÓK ÉS ÉLMÉNYEK

A várnai kirándulások alkalmával meglátogatták az Aquarium múzeumot, a Delfináriumot és a helyi állatkertet. A tengerparti séták során a medúzákat is volt alkalmuk megfigyelni. Meglátogatták a város legöregebb épületét, a római fürdő maradványait, a katedrálist és a tengerészeti múzeumot.

A Balchikban található botanikuskertben, mely az ország egyik leglátogatottabb nevezetessége a növényvilágot csodálhatták meg. A kert üvegházában a világ minden tájáról származó kaktuszok és pozsgások megannyi fajtája volt megtekinthető. A parkosított részekben a virágzó tulipánok pompáztak, az utak mentén pedig különleges fafajokat (kaucsuk, örökzöld tölgy, parafa, cédrusok) csodálhattak meg. A növényvilág mellett a Mária román királynő számára épített nyaraló házat is megnézhették. A kirándulások közül az egyik leglátványosabb helyszín a kaliakrai fellegvár romjaihoz vezető út volt, mely a tenger feletti meredek sziklafalon helyezkedett el. A fellegvár maradványai mellett barlanglakásokba is bejárást kaptak a tanulók, ahol a fellegvárról készült makettet és régészeti leleteket tanulmányozhattak.

SZAKMAI PROGRAM ZÁRÁSA, BÚCSÚZÁS

Az utolsó napona gyakorlat alatt megszerzett élményekről készítettek a diákok előadást. A beszámolót angolul készítették és adták elő, így is gyakorolva nyelvtudásukat. Az előadás után mindenki megkapta a névre szóló tanusítványát, majd a csoport kis figyelmességgel mondott köszönetet a házigazdáknak és a projekt felelősének Jordankának.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email