Rendhagyó tanórán, az Emlékpontban emlékeztünk 1956-ra

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Rendhagyó tanórán, az Emlékpontban emlékeztünk 1956-ra

A 63 évvel ezelőtt kitört forradalom és az azt követő szabadságharc nemzeti ünnepéhez közeledve az Emlékpont történészeinek rendhagyó óráin vettek részt el a szegedi Csonka János Szakgimnázium és Szakközépiskola, a vásárhelyi Gregus Máté Szakközépiskola tanulói vendégeikkel, a vajdasági Topolya Mezőgazdasági Iskolájának diákjaival.

A szegedi szakképző intézmény diákjainak a közgyűjtemény két történésze, Nagy Gyöngyi és Vincze Gábor mutatta be az Emlékpont állandó kiállítását, ismertetve a város 1945 és 1990 közötti időszakának történelmét, a társadalmi folyamatokat, valamint a diákok a dokumentumokon, fényképeken, installációkon és videófelvételeken keresztül bepillanthattak az akkori mindennapokba is.

Az Emlékpont konferenciatermében rendezett tanórán a történészek felvázolták az 1956-os forradalomhoz vezető politikai és gazdasági folyamatokat, szóltak az eldördült sortüzekről, a szovjet csapatok bevonulásáról és a forradalmat követő megtorlásokról is.

Vincze Gábor történész óráját figyelemmel hallgatták vendéglátóikkal, a vásárhelyi Gregus Máté Szakközépiskola diákjaival együtt a Határtalanul program keretében érkezett topolyai középiskolások. Kísérőjük, az iskola nyugalmazott történelemtanára, Kisimre Tibor sajnálattal mondta el, hogy a vajdasági szakiskolákban a diákok mindössze egyetlen évig tanulnak történelmet, s azok középpontjában sem a magyar történelem eseményei állnak.

A vajdasági diákok ötnapos programjuk során felkeresik Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtokot, a makói Hagymatikumot, Vásárhelyen ellátogatnak még a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára – ahol minden évben több diákjuk is tovább tanul –, s a hentes tanulóik vezetésével részt vesznek a Békéscsabai Kolbászfesztiválon is.

(Forrás: Arany-Tóth Attila)

megjelent: vasarhely24.com – Szerző: Jancsovics Klaudia – Közzétéve: 2019. október 23. szerda 15:08

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Közelgő események

Legfrisebb hírek

Kövess minket

Gregus projectfilm