Beszámoló a „HATÁRTALANUL!” programról – 2012

Iskolánk tizenhat fős diákcsoportjával és két kísérő tanárral, tanulmányi kiránduláson vettünk részt a szerbiai Zentán, június elején. Az utazás keretében szakmai- és kulturális programokat szerveztünk. Az utazást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt „HATÁRTALANUL!” program keretében valósítottuk meg, mely 1.890.000 forinttal támogatta a két iskola közötti együttműködést. A programban résztvevő partneriskola, a zentai Bólyai János Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium volt.

A program keretén belül májusban a tizenhat zentai diák és két kísérő tanár látogatott meg bennünket. Erről beszámolt a vásárhelyi TV is. A szakmai feladatunk és a pályázat címe is, a „Robotok programozása határok nélkül!”volt. A robotokat, amit programoztunk a FESTO cég által gyártott Robotino. Iskolánk jó kapcsolatot tart a FESTO céggel, sok oktatási eszközzel komplett gyártósort, PLC vezérlőkkel támogatja iskolánkat. A robotok programozása saját grafikus programnyelvvel történik. A két találkozás alatt a diákok, a programnyelv előzetes ismerete nélkül is el tudták sajátítani a robotok irányítását. Különböző speciális feladatokat hajtottak végre: vonalkövetés, színfelismerés, objektum keresése, stb. Az első találkozás végén házi feladatot kaptak a diákok, melyben a RobotinoSim nevű szimulációs program segítségével, virtuális térben mozgatták a robotot és végigkövették a pályavonalát, kikerülték az akadályokat. A feladatot minden csapat meg tudta csinálni, a sorrendet az döntötte el, hogy melyik robot végzett a leggyorsabban. A második utazás alkalmával nehezebb volt a feladat. Itt a robotot a valóságban kellett irányítani. A kijelölt területen elhelyezett különböző színű lufikat kellett felismerni és az ellenfél lufijait kilyukasztani minél rövidebb idő alatt úgy, hogy közben a saját lufijaik ne sérüljenek meg. A 30 fős diákcsoport oktatásában jelentős részt kapott két diák segítőnk, Antal Lajos Balázs és Bella Ádám (utóbbi diákunk két éve a II. Mobil Robot Kupa versenyen Dunaújvárosban, 1. helyezést ért el a Robotino programozásával). A Határtalanul program segítségével megvalósult nemzetközi együttműködés tovább növelte iskolánk hírnevét, biztosítva tanulóink számára a nemzetközi megmérettetést és olyan szakmai tudás megszerzését, melyet jól tudnak kamatoztatni a munkaerőpiacon.
A kulturális programok célja az volt, hogy a résztvevő diákok megismerjék a két ország történelmében a magyarság szerepét, meglátogattuk a szerbiai területen született magyar költők emlékhelyeit. A magyarországi kirándulás során megnéztük a város nevezetességeit, a Városházát és az Emlékpontot. Megmutattuk a diákoknak az iskolánk neves tanárait, Szabó Magdát és Németh Lászlót ábrázoló tablókat. Budapesten meglátogattuk az IndustriAutomation-t, ez egy nemzetközi automatizálási kiállítás és a délután folyamán megtekintettük a Hősök terét, és a Parlamentet. A kirándulás során derült ki számunkra az az érdekes tény, hogy a Hősök terén, a szoborparkkal szemben a Szerb nagykövetség épülete van. Természetesen az ország alapítás színhelyét az Ópusztaszeri Emlékparkot és a Festy-körkép megtekintése is része volt a programnak.

A szerbiai utazás során is sok kiránduláson vettünk részt. Meglátogattuk a zentai Városházán kialakított kiállítást, mely a zentai csatának állít emléket. A zentai csata vetett véget a törökök közép-európai hódító törekvéseinek és megalapozta a Karlócai béke megkötését. Zenta hangulatos Tisza-parti kisváros. Biciklitúrát tettünk a Tisza parton, és meglátogattuk a Duna-Tisza-Duna csatorna Eiffel által tervezett, több mint 100 éve épült zsilipét. Megtekintettük Újvidék felett emelkedő Pétervárad csodálatos erődjét, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Újvidékre és az újjáépített hidakra.
A programban résztvevő vajdasági és magyar diákok között jó kapcsolat és barátság alakult ki, megismerve a határon túli mindennapokat, reális képet alkothatnak a környező országokról, és erősíthetik az emberek közötti jó kapcsolatot. Úgy gondolom a Határtalanul program a mi esetünkben elérte a célját, a határon túli magyarokkal történő jó kapcsolat kialakítását.

Ágoston Csaba projektvezető